Yükleniyor..
KSDF ETİK ve DİSİPLİN YÖNERGESİ

Dayanak

MADDE 1:
Bu yönerge Kadın Sağlığı Dernekleri Federasyonun (KSDF) Tüzüğüne dayanarak hazırlanmıştır ve tüzüğün bütünleyici bir ekidir.

Amaç

MADDE 2:
Yönergenin amacı, kadın sağlığını ve KHD hekimliği mesleğinin geleceğini tehdit eden etik dışı uygulamalarla mücadele etmek, üyelerin, meslektaşların ve kurumların, mesleki ve bilimsel uygulamalarda etik kurallara uygun olarak çalışmalarını teşvik etmek ve yol göstermek konularında KSDF YK'nın ve onunla birlikte çalışacak KSDF Etik-Disiplin Kurulu’nun (KSDFEK) kuruluş, görev ve yetkilerini tanımlamak, meslek etiğini ve dernek içi çalışma disiplinini ilgilendiren konularda derneğin üyelerinin ve çeşitli kurullarının çalışma biçimini, etik ve disiplin dışı davranış ve eylemleri ve bunlara uygulanacak işlemleri belirlemektir.

Etik-Disiplin Kurulu tanımlaması

MADDE 3:
KSDF Etik-Disiplin Kurulu (KSDF EK), Kadın Hastalıkları ve Doğum hekimlerinin mesleklerini icra ederken uymakla yükümlü oldukları hekimlik meslek etiği kurallarının günün ihtiyaçlarına uyarlanması, bilimsel etik standartların oluşturulması ve yerleşmesi için faaliyetlerde bulunan, meslek onurunun korunması için çalışmalar yapan, bu bağlamda, mesleki uygulamalarla ilgili kendilerine intikal eden şikayet ve etik ve dernek disiplinine aykırı olduğu ileri sürülen davranış ve fiile ait belge ve dosyaları, genel ve özel ilkeler ve bu konuda yürürlükte olan yasa, yönetmelikler ve dernek iç mevzuatı çerçevesinde değerlendirip, YK tarafından uygulanmasını uygun gördüğü işlemleri YK'ya sunan KSDF Genel Merkez organıdır.

Etik-Disiplin Kurulu’nun (KSDF EK) oluşumu

MADDE 4

Oluşturulma biçimi: KSDF EK, KSDF Tüzüğü Madde 13’te belirtildiği üzere YK tarafından belirlenen 5 üyeden oluşur. KSDF EK’te görev alabilmek için; tüzükte yazılı asli veya onursal üyelik için gerekli koşullardan başka, meslekte en az 15 yıl kesintisiz çalışmış olmak ve haklarında herhangi bir etik yaptırım uygulanmamış olmak gereklidir.

Yönetim Kurulu genel kurulda seçildikten sonra kurul içi görev dağılımını yaptıkları ilk toplantıda KSDF EK üyeliğine önerilecek, bu göreve uygun nitelikteki üyelerin isimlerini belirler. Seçilen üyelere bu görevi kabul edip etmeyecekleri telefonla sorularak, olumlu yanıt alınan beş kişiye yazılı olarak teklif yapılır. Üyelerin tümünün yazılı olumlu yanıtları alındıktan sonra kurulun görevi başlar ve bir sonraki Etik-Disiplin Kurulu oluşturuluncaya kadar devam eder. KSDF hukuk danışmanı KSDF EK in doğal üyesidir.

KSDF EK üyeleri, YK tarafından yapılan tebliği izleyen 15 gün içinde yaşça en büyük üyenin çağrısı ve başkanlığında toplanarak kendi içlerinden bir başkan ve yazışmaları yürütecek bir sekreter seçerler. Görev dağılımı 7 gün içinde YK Başkanlığı’na yazıyla bildirilir.

KSDF EK çalışma prensipleri, faaliyetleri, görevleri

MADDE 5:
KSDF EK, aşağıda belirtilen prensipler çerçevesinde çalışmalar yapar ve faaliyetlerde bulunur:

a. Medya takip kuruluşlarından temin edilen belgeler de dahil, kendilerine ulaşan dosyalardaki konu, kurum ve kişilerle ilgili bilgi ve belgeleri inceler. Gerektiğinde tanık dinleyerek, konuyla ilgili kişi ve kuruluşların bilgilerine ve uzman görüşlerine başvurarak konuyu inceler, soruşturur ve bu yönergede verilen süreler içinde sonuçlandırır.

b. Meslektaşlar arası dayanışmanın korunması ve konuların tarafsız olarak değerlendirip karara bağlanması için çalışmalar yürütür, tüm aşamalarda deontolojik, gizlilik ve sır saklama kuralına ilkelerine uyar

c. Hukuka uygun kararlar alabilmek için, toplantılarda hazır olan KSDF  Hukuk danışmanından görüş alınarak  konuyla ilgili tüm yasa, tüzük, yönetmelikleri, yönergeleri, hukuki düzenlemeleri ve benzer kararları inceler.

d. Yürürlükteki yasa, tüzük ve yönetmeliklerde yer almamış, ancak uygulamalarda görülen farklı boyutlardaki etik ve dernek disiplini dışı davranış ve fiilleri belirleyerek bunların yasa, tüzük ve yönetmeliklerde yazılı olarak yer alması ve bunlara da yaptırım uygulanabilmesi için çalışmalar yapar, gerekli durumlarda ilgili makamlar nezdinde temaslar yapılması için MYK’ya rapor ve öneriler götürür.

e. Mesleki ve bilimsel etiğe aykırı fiil ve davranışların en aza indirilebilmesi ve meslek onurunun korunması için, her türlü olumsuzlukları, aksaklık ve eksiklikleri tespit ederek YK’ya çözüm önerileri sunar. 

f.  Etik ve deontolojik kuralların meslektaşlar tarafından benimsenmesi amacıyla eğitici, etik davranmaya özendirici ve bilgilendirici nitelikte toplantılar düzenlenmesine önayak olur ve duyuru metinleri hazırlar, derneğin internet sitesinden, Kadın Sağlığı Dernekleri Federasyonu Dergisi ve diğer yayın organlarından üyelerimize ve meslek camiasına duyurulması için ön çalışmalar yapar, önerilerini YK’ya sunar.

g. Gerekli hallerde belli konularda (hasta muayenesi dahil) ek araştırma ve soruşturma komisyonları kurulması için MYK ya öneriler götürür.

h. Genişletilmiş MYK toplantıları dahilinde, yılda en az iki kez, MYK ile ortak toplantılara katılır. Gerekli hallerde daha sık ortak MYK toplantıları yapabilir.

MADDE 6: 
KSDF EK yılda en az 2 kez toplanarak, gündemindeki konuları görüşür. Periyodik toplantılar, bir önceki toplantıda belirlenen veya KSDF EK Başkanının davetinde ilan ettiği zaman ve mekanda,  ya da internet üzerinden görüntülü toplantı şeklinde yapılır. KSDF hukuk danışmanı bu toplantılarda hazır bulunur. Gerektiğinde YK veya kurul başkanı tarafından acil toplantı çağrısı yapılır. 

Kurulun toplantıları üye sayısının salt çoğunluğu ile gerçekleşir. Kararlar en az 3 üyenin ittifakı ile alınır. KSDF Hukuk Danışmanı (KSDF avukatı) görüş bildirir ancak oy hakkı yoktur. KSDF EK toplantılarına dernek Genel Başkanı veya MYK içinden görevlendirilmiş bir üye, bilgi alışverişinde bulunmak üzere katılabilir, fakat oy kullanamaz.

Yazışmalar, KSDF EK sekreteri tarafından yürütülür. Yazışma ve belgelerin içerikleriyle ilgili tüm işlemlerde daima gizlilik ilkesine uyulur. Tüm toplantı kararları, karar defterine yazılır ve katılanlar tarafından imzalanır. Her toplantının tutanakları ve kararları kurul dosyasında ve elektronik formatta saklanır ve kararlar toplantı bitiminde KSDF EK e-posta adresi ile MYK ya gönderilir. Karar defteri ve tüm evraklar kurul sekreteri sorumluluğunda muhafaza edilir. İki yıllık görev süresi sonunda bir sonraki KSDF EK sekreterine tutanakla devredilir. 

Meslek etiği konularında YK ve KSDF EK’ in görev ve yetkileri, uygulanacak usuller

MADDE 7: 
Herhangi bir yayın organında Kadın Sağlığıyla ilgili yer alan, kamuoyunu yanıltıcı ve paniğe düşürücü, gerçek dışı veya abartılı haber, bilgi veya açıklamanın bilimsel gerçeğe uygun olarak düzeltmesi ile ilgili girişimlerde bulunmak KSDF YK’nın görevleri arasındadır. Bu gibi durumlarda olay sonuçlanana kadar yakından izlenir.

Uzman kişi ve kurumlardan danışmanlık hizmeti almak, diğer kurumlarla yazışmak, gerektiğinde yasal girişimlerde bulunmak, dava açmak gibi faaliyetler derneği temsil eden YK nın yetkisindedir.

YK; KSDF EK’in kurallara uygun, nitelikli ve hızlı çalışmasından sorumludur. Bu amaçla gereken ortamı sağlamak, koşulları oluşturmak ve maddi giderleri karşılamakla yükümlüdür.

Ülke çapında tüm basın-yayın organlarında oftalmoloji uygulamalarıyla ilgili yayınların izlenmesi için medya takip kuruluşlarıyla gerekli sözleşmeler yapar. 

KSDF EK toplantılarına katılacak üyelerin veya MYK ya bilirkişi veya görüşüne başvurulmak amacıyla görevli olarak davet edilen üye ve kişilerin yol ve konaklama giderleri karşılanır.

MADDE 8: 
KSDF EK çalışmalarının gereken ciddiyetten uzak olması, tüzük ve yönergede belirtilmiş kurallara uymaması ve çalışmaların gerekçesiz olarak belirtilen süreler içinde sonuçlandırılamaması halinde, YK, KSDF EK Başkanı’ndan konuyla ilgili rapor isteyerek durumu değerlendirir. YK, gerekçelerini belirtmek suretiyle, KSDF EK üyelerinde değişiklik yapma kararı alabilir.

MADDE 9: 
Kişi ya da kuruluşların meslek etiğine ve dernek disiplinine aykırı görülen tutum, davranış veya uygulamalarıyla ilgili bilgi ve belgeler, KSDF Genel Merkezi’ne intikal etmiş şikayet ve ihbarlardan veya KSDF Genel Merkezi tarafından görevlendirilmiş kurum ve kuruluşlardan elde edilir. Kanıtı ve belgesi olmayan yazılı ve sözel ihbar ve şikayetler dikkate alınmaz. İşlenmesi bir yılı geçmiş etik dışı eylemler için soruşturma başlatılmaz. Ancak eylem ya da ortaya çıkardığı etkiler halen devam ediyorsa bu süre Etik Kurul inisiyatifi ile geçmiş yıllara uzatılabilir.

KSDF EK etik ve disiplin alanındaki çalışmasını iki safhada yürütür:

1) Ön inceleme: Genel merkeze ulaşan, geçerli belge, doküman, ihbar ve şikayetler, YK kararı sonrasında genel sekreter tarafından ön inceleme yapılması amacıyla KSDF EK’e gönderilir. Medya takip şirketlerinden gelen belgelerin gönderilmesi için her seferinde YK kararına ihtiyaç yoktur. KSDF EK, ilk toplantısında konuyu gündemine alır. Belge ve bilgilerde konu edilen fiil ve uygulamayı meslek etiği ve hukuki boyutları itibariyle inceler. Bu safhada KSDF Hukuk Bürosu’nun görüşlerine başvurabilir.

KSDF EK, ön inceleme sonucu etik dışı eylemler hakkında bir ön görüş oluşturur. Etik ve disiplin dışı olduğundan şüphe duyulan eylemlerde YK’dan doğrudan Madde 13 ve 14’teki Bildirim grubundaki işlemlerin uygulanmasını ve/veya ilgili kişinin savunmasının alınmasını talep eder. Savunma talebinde Madde 11’deki esaslar geçerlidir.

2) Değerlendirme ve karar: KSDF EK, değerlendirme ve nihai kararında: A) bildirim yapılan kurumların kararını, B) Savunma istendiği durumlarda ilgilinin savunmasını dikkate alır. Hukuk bürosunun tekrar görüşünü alarak Madde 14 uyarınca oluşturduğu nihai kararını MYK’ya bir rapor olarak ulaştırır. Gerekçeli raporda; ilgilinin gerçekleştirdiği eyleme ait kanıtlar, harici kurumun gerekçeli kararı ve varsa savunma metninin değerlendirilmesi, yoksa istenmesi, eylemin Madde 14’te belirtilen hangi fiillere tekabül ettiği ve hukuk bürosunun görüşü yer alır. İlgili fiil ya da fiiller konusunda Madde 13’te belirtilen bir işleme gerek görüldü ise hangilerinin olduğu gerekçeleriyle belirtilir.

KSDF EK, soruşturmanın her bir safhasını YK yazısının kendilerine ulaşmasını takip eden toplantıda ele almak ve en geç bir ayda tamamlamak durumundadır. Gereken hallerde gerekçe göstererek YK’dan bir ayı geçmemek kaydıyla süre uzatma talebinde bulunabilir.

YK, bazı durumlarda KSDF EK’ten soruşturmanın hızlandırılmasını isteyebilir.

MADDE 10: 
YK, KSDF EK’in raporunu ilk toplantıda gündeme alarak dernek mevzuatına uygunluğu açısından görüşür. KSDF EK raporunda, KSDF Hukuk Bürosunun görüşü mevcut değilse, YK KSDF Hukuk Bürosu’nun görüşünü almadan karar vermez. YK, gerekirse konunun uzmanı bağımsız kişi ve kuruluşlardan da görüş isteyebilir. YK yaptığı değerlendirmeler sonucunda raporu onaylayıp uygulamaya koyar ya da tekrar değerlendirilmek üzere gerekçeleriyle birlikte KSDF EK’e geri gönderir. Geri gönderme nedenlerini inceleyen KSDF EK’in son kararı, ilk YK toplantısında tekrar gündeme alınır. KSDF EK kararlarının değiştirilmeden aynen gönderilmiş olması durumunda bu karar zaman kaybetmeksizin uygulamaya konulur. Ancak bir önceki karara göre değişiklik gösteriyorsa mevzuat yönünden tekrar incelenir ve gerekirse aynı prosedür takip edilir.

Kararların uygulanması Madde 15’te belirtilen usullerce yapılır.

MADDE 11: 
Savunma hakkı: Soruşturmanın herhangi bir safhasında kişiden en az bir savunma istenmeden yaptırım kararı verilemez ve yaptırım uygulanamaz.

Savunma, YK adına Genel Sekreterce gönderilen iadeli taahhütlü mektup ile istenir. Bu mektupta; muhataba isnat edilen etik dışı veya disiplinsiz fiil/uygulamanın ne olduğu belirtilerek, bildirimin eline geçmesinden itibaren onbeş günden az olmayan bir süre verilerek yazılı savunmasını genel merkeze ulaştırması, aksi halde savunma hakkından vazgeçmiş sayılacağı bildirilir. İlgilinin tekzip başvurusunda bulunduğunu bildirdiği durumlarda KSDF EK kararını vermeden önce asgari bir ay süreyle tekzip evrakının kurula ulaştırılması beklenir.

MADDE 12:
 KSDF EK ya da YK gündeminde bir kurul üyesiyle ilgili aşağıda belirtilen durumların varlığı halinde o üye, kendiyle ilgili maddenin görüşülme ve karara bağlanma aşamasında ilgili kurul toplantısında bulunamaz:

  • Görüşülen konu ile doğrudan ilgili olması,
  • Görüşülen konuda yakınmacı olması, 
  • Görüşülen konudaki ilgilinin anne, baba, çocuk, öz veya üvey kardeş, amca, dayı, hala veya teyze yakınlığında akrabası olması, ya da evlatlık ilişkisi olması, evlilik son bulmuş olsa bile karı-koca ve bunların birinci derecede akrabası olması,
  • Görüşülen konuyla ilgili kişilerle veya kurum ile ortaklık tarzında ya da çalışan-işveren şeklinde ekonomik ilişki içinde olması,
  • Çalıştığı kurumda, ilgilinin kendisinin amiri, yöneticisi ve benzeri idari yönden karar verici bir üst pozisyonda olması

MADDE 13: 
Yaptırımların YK onayını takiben yürürlüğe konulmasında aşağıdaki prosedürler uygulanır:

a. Bildirim (Tebligat): Yaptırım kararının kesinleşmesini takiben bildirimler; kişiye noter üzerinden iadeli taahhütlü alıcıya teslim posta servisi ve gerekirse ayrıca e-posta ile, dernek dışı kurum ve kuruluşlara güvenli posta servisi ile, ilgili dernek organlarına e-posta ile yapılır. Kişiye yapılan bildirimlerde yaptırımın ve bildirimin dayanağını oluşturan belgeler, diğer bildirimlerde yaptırımın gerekçeleri eklenir.

b. Duyuru: Yaptırım duyurularında üyenin ismi yer almaz. Ancak, etik dışı eylemin ciddiyeti ve üyenin tutumunu göz önüne alarak yaptırımın ve gerekçelerinin diğer üyelere ve meslektaşlara; KSDF internet sitesinde sadece üyelerin girebildiği meslek etiği ile ilgili duyuru ve uygulamaların yer aldığı alanlarda ve/veya derneğin basılı yayın organlarında ve/veya e-posta ya da basılı mektup yoluyla duyurulmasına karar verilebilir.

c. Yaptırımlara itirazlar: YK’nın yaptırım uygulamalarına, tebellüğ tarihinden itibaren 7 gün içinde itirazda bulunulabilir. Üyelikten çıkarma durumlarında itiraz ilk Genel Merkez Genel Kurulu’nda ele alınır. Yaptırımın dayanağı hakkında YK görüşü ve üyenin itiraz gerekçeleri ilk genel merkez genel kurulunda genel sekreter tarafından ayrı ayrı okunur. Nihai karar, genel kurul toplantısında bulunanların oy çokluğu ile alınır. Bunun dışındaki yaptırımlara itirazlar YK nezdinde yapılabilir. YK itiraz gerekçelerini inceler, gerek görürse Etik Kurulu’nun görüşünü isteyerek son kararını verir. YK, yaptırımları kesinleştirdikten sonra aynı gerekçeyle YK nezdinde bir daha itiraz edilemez.

d. Yürürlüğe giriş: Yaptırımlar üyenin karara itiraz etmemesi durumunda YK kararının tebellüğ tarihinden 7 gün sonra, itiraz etmesi durumunda YK’nın tekrar değerlendirme sonrasındaki kararının kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer. Genel Merkez Genel Kurulu nezdinde itiraz edilen üyelikten çıkarma yaptırımlarında Genel Kurul tarihine kadar geçecek süre içinde üyelik hakları tedbiren kullandırılmaz ve yaptırımın süresi YK kararının tebliğinden itibaren başlatılır.

e. Kesinleşmiş yaptırımlarda, Genel Merkez Genel Kurulu dışında hiçbir dernek organı tarafından af veya sicil temizleme işlemleri yapılamaz.

Yönergenin yürürlüğü

MADDE 16: 
Bu yönerge KSDF Genel Merkez Yönetim Kurulunun 19.04.2024 tarihli toplantısında kabul edilerek yürürlüğe konulmuştur.